Excursie: ME-AT – 14 januari 2025
Op dinsdag 14 januari stond de laatste excursie van Reholitas in periode 2 op het programma, naar een bedrijf dat perfect aansloot bij de module “Van worst tot vegaburger” voor de eerstejaars. We bezochten ME-AT in Leeuwarden, waar we vriendelijk werden ontvangen. ME-AT, een merk van Vion, produceert sinds 2020 op deze locatie plantaardige vleesvervangers, zoals 100% plantaardige burgers, schnitzels, worstjes, stukjes kip, rund en varken, bacon en visproducten.
De studenten kregen eerst een presentatie over het bedrijf, gevolgd door een rondleiding in drie groepen door de fabriek. Tijdens de rondleiding werd het productieproces toegelicht en was er volop gelegenheid voor vragen. Het was een zeer geslaagde excursie!
Dagexcursie: DAVO-Bieren en Dessert Meesters – 10 januari 2025
Op vrijdag 10 januari was het tijd voor de dagexcursie. ‘s Ochtends vroeg vertrokken we uit Leeuwarden en gingen we met de trein richting Deventer. Aangekomen in Deventer hebben we een klein stukje moeten lopen en kwamen we uit bij het eerste onderdeel van de dagexcursie. DAVO Bieren is een stadsbrouwerij in Deventer met een uniek concept. Als je binnenkomt, is het eerste dat opvalt de grote ketels. Het bier wordt gebrouwen en na het brouwen opgeslagen in grote vaten. Het bier wordt gerijpt en daarna direct naar de bar gepompt, waar het klaar is om getapt te worden. Er wordt helemaal geen gebruik gemaakt van een verpakkingssysteem; het kan direct gebruikt worden voor consumptie. Hierna hebben we de reis weer opgepakt en zijn we doorgereisd naar Oldenzaal. Daar kwamen we uiteindelijk met de bus aan bij De Dessert Meesters. De Dessert Meesters is onderdeel van De Roerink Food Family. Bij De Dessert Meesters in Oldenzaal worden met veel liefde en passie de lekkerste desserts voor de retail gemaakt. Op basis van authentieke recepturen ontwikkelen ze op ambachtelijke wijze de heerlijkste desserts. De allerbeste kwaliteitsingrediënten zorgen voor unieke smaakcombinaties. Zowel onder private label als fancy label worden de producten verkocht in 26 landen in Europa. De dag hebben we afgesloten met een pizza bij De Pizzabakkers in Zwolle. Daarna ging iedereen vermoeid maar voldaan naar huis. Het was een geslaagde dagexcursie!Lezing: Hans van Pijkeren – 10 december 2024
Op 10 december gaf Hans van Pijkeren, procestechnoloog bij Relco, een inspirerende lezing. Hans heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, waarin hij maar liefst in 102 landen heeft gewerkt. Tijdens zijn reizen heeft hij niet alleen veel internationale ervaring opgedaan, maar zich ook gespecialiseerd in indampers, een essentieel onderdeel binnen de procestechnologie. Hoewel hij inmiddels wat minder actief is, pakt Hans af en toe nog enkele opdrachten op. Tijdens de lezing deelde hij niet alleen zijn expertise, maar vertelde hij ook graag hoe zo’n project in zijn werking gaat. Het was een interessante sessie waarin techniek en praktijkervaring samenkwamen.Lezing: Bert Hafkamp – 4 december 2024
Op 4 december gaf Bert Hafkamp, Manager Applicatie bij Marlow Ingredients, een inspirerende lezing over mycoproteïne. Dit innovatieve ingrediënt wordt steeds vaker toegepast in vlees- en zuivelalternatieven vanwege de duurzame en voedzame eigenschappen. Tijdens de lezing deelde Bert niet alleen waardevolle inzichten over zijn loopbaan in de voedingsmiddelenindustrie, maar gaf hij ook een gedetailleerde uitleg over de verschillende stappen in het productieproces van mycoproteïne. Kortom, een boeiende middag waarin zowel techniek als innovatie centraal stonden.
Lezing: Jappie de Jong – 17 oktober 2024
Op 17 oktober vond er een lezing plaats verzorgd door niemand minder dan Jappie de Jong. Voor veel ouderejaars en afgestudeerden is Jappie geen onbekende – hij heeft jarenlang met passie lesgegeven aan de opleiding Voedingsmiddelentechnologie. Tijdens de lezing heeft hij veel kunnen vertellen over de historie van de opleiding, het belang van netwerken en zijn carrière. Zijn persoonlijke anekdotes en ervaringen gaven de aanwezigen een inspirerende kijk op het vakgebied en de mogelijkheden die het biedt.Excursie: Royal Koopmans – 15 oktober 2024
Op 15 oktober vond de tweede excursie van het schooljaar plaats. De eerstejaars studenten bezochten Royal Koopmans, waar we een rondleiding kregen door het bedrijf. Tijdens de excursie kregen we een uitgebreide rondleiding door het bedrijf en leerden de studenten over de diverse processen en producten.
Royal Koopmans bestaat uit twee bedrijfsonderdelen: Koopmans Meel, dat gespecialiseerd is in broodbloem, tarwemeel en speciaalmixen, en Food Ingredients, dat innovatieve oplossingen biedt op het gebied van foodcoating, binden en vezelverwerking. Naast een inkijkje in de productieprocessen kregen de studenten ook de kans om vragen te stellen aan medewerkers, wat zorgde voor een interactieve en leerzame ervaring.
Lezing: Jaap Pleit Zappey – 1 oktober 2024
Op 1 oktober werd er een lezing gegeven door Jaap Pleit Zappey. Jaap Pleit is vooral werkzaam geweest in de ijsindustrie en heeft veel kennis en ervaring hierin. In zijn verhaal heeft hij de nadruk gelegd op de ontwikkeling en het op de markt brengen van een nieuw product. Verder vertelde hij ook wat hij zelf in zijn carrière gedaan en bereikt heeft en kregen wij adviezen mee over hoe je als professional in de industrie succes kunt behalen. Hij deelde persoonlijke inzichten over de uitdagingen die hij tegenkwam en hoe hij deze overwon. Het was een erg leerzame lezing, waarin we niet alleen veel geleerd hebben over de ijsindustrie, maar ook waardevolle lessen voor onze eigen toekomst konden meenemen!Excursie: Royal Avebe – 25 september 2024
Op 25 september gingen we op excursie naar Royal Avebe, waar we bij aankomst hartelijk werden ontvangen met een kopje koffie of thee. Na het welkom kregen we een interessante uitleg over wat Avebe allemaal doet met aardappelen. Ze verwerken de aardappelen tot zetmeel, eiwitten en vezels, die niet alleen in voeding terecht komen, maar ook in diervoeding en de industrie.
Vooral op deze locatie gebeurt er veel op het gebied van innovatie met aardappelzetmeel, eiwitten en vezels.
Na de introductie kregen we een rondleiding door het innovatiecentrum, waarbij er volop ruimte was voor vragen. De dag werd extra leuk door een kleine proeverij, waarbij we producten mochten proberen waarin Avebe’s ingrediënten verwerkt zijn. Na deze smaakvolle ervaring was het tijd om weer huiswaarts te keren, vol nieuwe inzichten!
Lezing Farm Dairy – 21 maart 2024
Op donderdag 21 maart organiseerde Reholitas weer een lezing. Deze keer kwam Hans Zijlstra van Farm Dairy naar Leeuwarden om te vertellen over het bedrijf waarvoor hij werkt. Farm Dairy is een zuivelbedrijf dat talloze smaken yoghurt en vla produceert maar ook dagverse melk. Tijdens de lezing heeft Hans verteld over wat zijn werk inhoud, wat voor werkzaamheden er binnen het bedrijf zijn en over zijn loopbaan als voedingsmiddelentechnoloog. Dit was een zeer leerzame lezing!Lezing DSM-Firmenich – 13 maart 2024
Op woensdag 13 maart stond de eerste lezing van periode 3 gepland. Deze lezing werd gehouden door Astrid Vos van DSM-Firmenich. Op de locatie van DSM-Firmenich in Leeuwarden worden er starterculturen gemaakt voor de voedingsmiddelenindustrie. Maar hoe wordt dit gemaakt? Astrid heeft ons door middel van de lezing meegenomen door het gehele productieproces. Ook zijn de innovaties binnen deze sector behandeld en werd er veel nieuwe en leerzame stof verteld. Dit was een interessante en ook zeer leerzame lezing!Excursie: UCC Coffee – 12 maart 2024
Op 12 maart 2024 is er een excursie geweest vanuit Reholitas naar UCC Coffee. Voor bijna alles op het gebied van koffie kun je bij UCC terecht. Denk hierbij aan single-serve capsules, hele koffiebonen, filterkoffie en espressomachines. De vestiging die is bezocht, ligt in Bolsward. Na aankomst zijn we warm ontvangen met een heerlijk kopje koffie. Vervolgens mochten de studenten verschillende soorten koffie proeven. De koffies verschilden in soort boon en in hoelang de boon gebrand was. Na het proeven, mochten de haarnetjes op en de labjassen aan om een kijkje te nemen in de fabriek. Hier was te zien hoe partijen werden gemengd om een constante kwaliteit te kunnen leveren, hoe de bonen worden gebrand en tot slot het verpakken van de producten. Al met al was het een geslaagde dag.Dagexcursie – 29 februari 2024
In periode 3 stond de dagexcursie weer op de planning. Dit jaar bezochten we twee bedrijven in Noord-Holland. Dit bracht ons een bijzonder vroege start omdat we met de bus over de afsluitdijk heen moesten. Enigszins moe maar toch enthousiast reisden we richting Warmenhuizen waar we onze eerste stop maakten bij Koninklijke Vezet. Bij Vezet, de hoofdleverancier van voorgesneden groente, fruit, soeppakketten, maaltijdsalades en pizza’s voor Albert Heijn, werden we hartelijk ontvangen door twee ex-studenten van Van Hall Larenstein: een verpakkingstechnoloog en een productieleider. Onder het genot van een vers kopje koffie of thee met een koek kregen we een fascinerende presentatie over innovatieve verpakkingstechnieken die niet alleen de houdbaarheid van producten verlengen, maar ook bijdragen aan het verminderen van plastic gebruik en de ecologische voetafdruk van de verpakkingen. De uitleg over het gebruik van verschillende gassamenstellingen om de versheid van voedsel te bewaren zonder de smaak te compromitteren, was zeer inzichtelijk. Vervolgens kregen we een rondleiding door de productiehallen waar de kou de laatste studenten nog even goed wakker maakte. Na een smakelijke lunch vervolgden we onze excursie naar Biscuit International, voorheen bekend als Aviateur. Hier produceren ze een breed scala aan tussendoortjes, waaronder pencees, gevulde koeken, stroopwafels en bokkepootjes. Ook hier werden we verwelkomd door een alumnus van onze opleiding, die ons boeiende verhalen vertelde over zijn tijd aan de hogeschool. De tweede procestechnoloog, een specialist die zijn carrière begon in de ambachtelijke bakkerijsector, leidde ons rond met een aanstekelijk enthousiasme en diepgaande kennis van bakkerijtechnologieën en -geschiedenis. De rondleiding bood een uniek kijkje in de wereld van grootschalige zoetwarenproductie, waarbij ambacht en moderne technologie samenkomen. De dag werd in Leeuwarden op een gezellige manier afgesloten door met z’n allen nog een hapje te gaan eten. Onder het genot van een pizza of pasta en een drankje werden de indrukken van de dag besproken en de hoogtepunten gedeeld.Excursie: Hellema – 8 februari 2024
Op 8 februari vond er ’s ochtends een excursie plaats bij Hellema in Hallum. Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door het team van Hellema met een heerlijk kopje koffie of thee, vergezeld van een smakelijk koekje rechtstreeks uit de fabriek. Na een informatieve presentatie over het bedrijf en de diverse koekjes die ze produceren, werden we meegenomen op een boeiende rondleiding door de fabriek. Tijdens deze rondleiding kregen we de kans om te zien hoe de verschillende soorten koekjes worden geproduceerd. Als kers op de taart ontvingen we na afloop een goodiebag gevuld met een assortiment van de heerlijke koekjes die Hellema produceert.Excursie: Lamb Weston – 18 januari 2024
